BOLU'NUN FESTİVALLER, ANMA GÜNLERİ, KUTLAMALAR

İlimiz festivaller ve kutlamalar açısından son derece dolu bir ildir. Mayıs ayında başlayan kutlamaların en önemlilerinden biri Akşemseddin Anma Günüdür. İstanbul'un Fatihi Sultan Mehmed'in hocası olan ve Tıp alanında da yararlılıklar gösteren Akşemseddin'in türbesi Göynük ilçemizde bulunmaktadır. Her yıl Mayıs ayının üçüncü hafta sonu büyük bir kalabalık tarafından Akşemseddin anılmaktadır. Göynük'te sempozyumla başlayan günü mevlit okutularak devam etmektedir. Hayır sever vatandaş ve vakıfların katkılarıyla, Göynük ilçesine gelen misafirler "aş dökme" geleneğine göre doyurulurlar.

Temmuz ayının son pazar günü Gerede-Esentepe mevkiinde yağlı güreş müsabakaları düzenlenmektedir.

Temmuz ayının ilk pazar günü Mudurnu ilçemizde Şeyhül - İmran (Şehriman) günü yapılmaktadır. Şeyhül - İmranın Türbesinin bulunduğu ve kendi adını alan tepeye çıkılarak orada mevlit okutulur, sofrasında misafiri olmadığında yemek yemeyen bu zatın anısına düzenlenen gün, gelenek devam ettirilerek konuklara yemek ikram edilir.

Aynı gün Kızık Yayla bayramları kutlanmaktadır. Yöre insanının yaylaya çıkma geleneğinin devamı olan bu gün büyük bir coşkuyla kutlanmaktadır. Yine kiraz bayramı, Abant bayramı temmuz ayının ilk haftası düzenlenen şenliklerdir. Tokad-ı Hayreddin anma günü ise Elmalık köyü yakınlarında bulunan türbenin etrafında temmuzun ilk cumartesi günü gerçekleştirilmektedir.

17 Temmuz Atatürk'ün Bolu'ya geliş günüdür. Bu gün resmi törenlerin yanı sıra halk arasında da son derece iyi bilinen ve coşkuyla karşılanan bir gündür.

Ayrıca yine temmuz ayı içerisinde Tekke köyünde Ümmi Kemal,Yeniçağa' da Şair Dertli anılmaktadır.

Ağustos ayının ilk hafta sonu 1981 yılından beri her yıl Mengen Aşçılık ve Turizm Festivali kutlanmaktadır. Aşçılık geleneğinin devam ettirildiği Mengen, dünyaca ünlü aşçıları ile tanınmaktadır. Gelenek, Osmanlı döneminde saray mutfağında çalışan Mengenli aşçılarla başlamış, Atatürk'ün aşçılığı ile devam etmiş ve günümüzde de yerini korumaktadır. Mengen ilçesinde bulunan Aşçılık Meslek Lisesinin de geleneğin bu günlere aktarılmasındaki payı oldukça fazladır.

İlki 1981 yılında kutlanan ve 1997 itibariyle her yıl kutlanması uygun görülen Bolu Köroğlu Turizm-Sanat ve Kültür Festivali eylül ayında gerçekleştirilmiştir.

Mudurnu ilçemizde Ekim ayının ikinci haftası Ahilik Kültürü Haftası kutlanmaktadır.
 
Adı
Yapıldığı Yer 
Tarihi 
Süresi
Akşemseddin Anma Günleri
Göynük
Mayıs Ayı Son Haftason
2 gün
Yağlı Güreş Müsabakaları
Gerede-Esentepe
Temmuz Ayı Son Pazar Günü
1 gün
Atatürk'ün Bolu'ya Gelişi
Bolu
17 Temmuz
1 gün
Abant Bayramı
Abant-Bolu
Temmuz'un 2. Pazar günü
1 gün
Tokad-ı Hayreddin Anma Günü
Elmalık Köyü
Temmuz'un ilk Cumartesi günü
1 gün
Ümmi Kemal Anma Günü
Tekke Köyü
Temmuz'un ilk Cuma günü
1 gün
Şair Dertli Anma Günü
Yeniçağa
Temmuz ayı içinde
1 gün
Mengen Aşçılık ve Turizm Fes.
Mengen
Ağustos ayının ilk hafta sonu
2 gün
Ahilik Kültür Haftası
Mudurnu
Ekim ayı'nın 2. haftası
7 gün
Köroğlu Kül. San. ve Tur. Fes.
Bolu
Eylül ayı'nın 2. haftası
3 gün
Kızık Yayla Bayramı
Kızık-Seben
Temmuz ayı'nın ilk pazar günü
1 gün
Kiraz Bayramı
Bolu
4 Temmuz
1 gün
Şeyhül-İmran Anma Günüü
Mudurnu
Temmuz ayı'nın ilk Pazar günü
1 gün
Bolu Panayırı
Bolu
15 Ağustos -15 Eylül
 

GERİAna Sayfa